»Takšna količina pomeni približno dva nepojedena obroka na gospodinjstvo oziroma skoraj en obrok na osebo na mesec. V denarnici se to pozna kot izguba do pet evrov tedensko. Če seštejemo vsa gospodinjstva v Sloveniji, so številke še bolj zgovorne. Vsako leto konča v smeteh na tisoče ton hrane in več deset milijonov evrov.«
»Za Slovenijo bodo rezultati teh raziskav tako pomembni ne le za izboljšanje nacionalne metodologije, temveč tudi kot podpora pri izpolnjevanju evropskih zavez in oblikovanju prihodnjih politik ravnanja z odpadno hrano.«
»Z videozgodbo Spoštuj hrano, spoštuj planet – zavrzi manj želimo brez moraliziranja in na simpatičen način jasno pokazati, kako lahko preprosto zavržemo manj, ostanke pa z nekaj domišljije predelamo v čisto nove jedi.«
»Med ključnimi aktivnostmi je celovita komunikacija in motivacija slovenskih gospodinjstev ter vseh drugih partnerjev v verigi preskrbe s hrano, od kmetovalcev do predelovalcev, trgovcev, gostincev in javnih zavodov, kako lahko skupaj manj zavržemo ter bolj spoštujemo hrano in planet.«
»Količino zavržene hrane lahko zmanjšamo že z nekaj ustvarjalnosti, na primer tako, da ostanke obrokov spremenimo v okusne jedi, s čimer ne le zmanjšamo odpadke, ampak hkrati prihranimo denar.«
»Predlog na ravni EU-ja je znižati količino odpadne hrane na prebivalca v trgovini na drobno, obratih prehrane in gospodinjstvih za 30 odstotkov do leta 2030 ter za 10 odstotkov v predelavi in proizvodnji.«
»Največji zakon o recikliranju v več kot 30 letih in ustvarja ogromne spremembe po vsej zvezni državi.«
»Zakonski predlog opravlja dvojno delo, zato je tako dober. Zmanjšuje količino smeti in bo izboljšal okolje, hkrati pa rešuje hrano, ki bi sicer šla na odlagališče, zato lahko nahranimo ljudi.«
»Podatek, da se ena tretjina proizvedene hrane zavrže, moramo spremeniti, kar pomeni, da moramo spremeniti tudi sebe in družbene norme. V Sloveniji smo že pripravili strategijo za zmanjševanje izgub in odpadne hrane v verigi preskrbe s hrano, ki naslavlja celotno verigo in vključuje več sektorjev.«
»Miza je izdelana iz organskih odpadkov, k projektu pa smo hoteli povabiti oblikovalce in blagovne znamke, ki jih zanima hrana kot odpadni materiali, iz katerega lahko oblikujemo objekte.«